Mosoly kutatást tartottam :)

//Mosoly kutatást tartottam :)

Mosoly kutatást tartottam :)

A minap amikor sétáltunk haza az oviból így fordult hozzám a kisfiam, Ruben: “Mami, te észrevetted, hogy milyen szomorúak mostanában az emberek? Olyan keveset mosolyognak. Láttad például azt a nénit, dühösnek látszott, és olyan csúnyán nézett, ugye?” Meglepődtem, hogy mikre oda nem figyel, majd így alakult, hogy egész úton hazafelé erről beszélgettünk, hogy ő szokott-e másokra mosolyogni, tudunk-e mindig mosolyogni, mitől függ…stb.

Ebből nyertem az inspirációt és elhatároztam, hogy ezúttal tartok egy mosoly kutatást, hogy min. 3 napon keresztül meg fogom figyelni az embereket, hogy hányan mosolyognak, és vajon hányan mosolyognak vissza azután, ha én küldök nekik egy mosolyt. Olvastam valahol, hogy ha valakire rámosolyogsz, akkor az ösztönösen viszonozni fogja. Kíváncsi voltam, hogy ez mennyire van így a gyakorlatban. Persze bennem is felmerültek kérdések, hogy én fogok-e tudni mindenkinek egy mosolyt küldeni? Csak úgy, elvárások nélkül? Nagy lendülettel vágtam bele a kihívásba.

Az első és talán legmegdöbbentőbb dolog az volt, hogy maga a szemkontaktus felvétele, elfogadása is nagy feladat az emberek min. 70%-ának. Annyira elvannak a saját kis világukban, azaz legfőképp a telefonjukkal, hogy “se nem látnak, se nem hallanak”. A jó hír viszont, ha már a szemkontaktus sikeres volt, akkor 90%-uk valóban visszamosolygott, csak 10-ből 1, max 2 ember nem tudott ezzel a helyzettel mit kezdeni, zavarba jött, ideges lett vagy maga mögé nézett, hogy ez neki szól? A második napra olyannyira tökélyre fejlesztettem a radaromat, hogy azt is figyeltem, hogy akivel telefonon beszélek, mosolyog-e közben. Ti megfigyeltétek már, hogy a telefonban is “átmegy”, ha mosolyogva beszélsz?

Sőt, tudtátok, hogy már bizonyított, hogy a lelkiállapotunk kihat a testünk fizikai állapotára is? El sem hinnénk, hogy egy mosoly mennyi folyamatot indít el a szervezetünkben, ami már hangulatjavító terápiaként is működik. Persze a legjobb, ha belülről fakad egy őszinte mosoly, de íme pár plusz motiváció!! Ha mosolygunk, akkor a testünkben endorfin és szerotonin hormonok termelődnek. Ezekről már azt is tudjuk, hogy természetes fájdalomcsillapítók is. Pár perces nevetés után pedig a stresszhormonok mennyisége is bizonyítottan csökken. A mosolygás vérnyomás csökkentő hatással is bír. És ha még ez sem lenne elég, akkor mondom a legjobbat, sok tévhittel ellentétben a mosolygás során használt izmok feszesebbé teszik az arcbőrünket is! Tehát a nyugalom és szépség egyik nagyon egyszerű titka maga a sok mosolygás!

De akkor miért nem mosolygunk többet?

Nem tanultuk meg gyerekként? Vagy pont, hogy elfelejtettük gyerekkorunk óta? Mi a legfőbb oka? Találtam egy olyan tanulmányt is, amelyet egy fogkrém gyártó cég készített. Ebből egyértelműen kiderült, hogy tíz nőből kilenc egyetért azzal az állítással, hogy a fehér fogak elengedhetetlen részei a szép mosolynak. Ugyanakkor 10 nőből 8 azt vallotta, hogy nagyobb önbizalommal mosolyogna, ha szebbek, fehérebbek lennének a fogai. Számomra ebből a legfőbb tanulság, hogy tehetünk és tegyünk is érte “kint és bent” is, hogy még többet mosolyogjunk, ezzel példát mutatva a gyerekeinknek is!

Így történt, hogy a mosoly kutatásom legnagyobb nyertese én magam lettem, mert összeségében mindenképpen igaznak bizonyult az “amit adsz, azt kapsz” elve, és kifejezetten jó érzés volt látni, hogy egy-egy mosolynak mekkora ereje van, hogy ez igenis hatni tud! És sok mosoly mellett még mutatom, hogy hogyan tudunk Veletek együtt is hatni mások életére:

Minden csomag rágó segít megóvni gyermekeink mosolyát! 

Az Orbit idén május 4. és június 30. között újra széles körű társadalmi összefogásra szólít fel Gyermekmosoly kampányának keretében. Ugyanis minden ebben az időszakban megvásárolt Orbit rágó árának 1%-a az SOS Gyermekfalvakat támogatja. Ezáltal nem csak a saját, de a rászoruló gyermekek mosolyáért és önbizalmáért is tehetünk.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu micrositera!

 

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinket a helyes szájápolásra? Nem lehet elég korán kezdeni, Dr. Nochta Lilian fogorvos szakértőnk itt írt erről.

 

Törköly Erika

énidő coach, alapító

 

 

 

2017-08-28T11:36:52+00:00

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!