A tudatos párkapcsolat titka

//A tudatos párkapcsolat titka

A tudatos párkapcsolat titka

Nemrég részt vettem egy rendkívül hasznos tanfolyamon, melyet egy lendületes, energikus, egy igazi inspiráló nő, Hörömpő Andrea író és acces bar facilitator tartott.

Több fronton kapcsolódtunk már Andival. Érdekes, hogy mindig az a téma jött fel, ami mindkettőnk életében éppen aktuális volt. Első ilyen találkozásnál az elengedés, elengedés tudatosítása témában kaptam tőle a kérdéseket, gondolatokat, most pedig a tudatos párkapcsolat témakörére jött el az idő.

Andi egyébként jogásznak tanult korábban, de út közben kapott egy inspirációt, megtalálta a szabadon írás vágya, így Lélekmozaikok név alatt immár 4,5 éve ennek a szenvedélynek él. Andi azt vallja, hogy ha megtalálod, mi az amiben igazán ki tudsz teljesedni, önmagad tudsz lenni, akkor egyrészt nagyon nagy támogatást kapsz hozzá, illetve külső visszajelzések is azt fogják bizonyítani, hogy ezzel dolgod van.

Nem tudod eldönteni, hogy a saját életedet, álmaidat, vágyaidat éled-e vagy másét? Hogy jó helyen jársz-e? Ilyenkor (is) érdemes feltenni magunknak a kérdést: Mi más lehetséges még az életemben, azon túl, amit elképzelni sem tudok? Az információk pedig áramlani fognak érzékelés útján, csak figyelnünk kell rájuk. A kérdések fontossága itt is ugye…😊 Menyire kellenek, főleg a nyitott kérdések, ezek segítségével egyfajta dinamikát teremtünk a saját életünkben, illetve megakadályozzák, hogy hosszú ideig beleragadjunk egy rossz élethelyzetbe, ahonnan már a kiutat se látjuk.

Ha megnéznénk, hogy egyes emberek mire keresik a választ leginkább az életükben, akkor biztos, hogy a hivatás megtalálása mellett, a párkapcsolati témakör is előkelő helyen végezne. Ez pedig független attól, hogy az illető kapcsolatban él vagy sem. Hiszen nehéz ugyan megtalálni az igazit, de legalább ugyanilyen munkát igényel fenntartani… Mi a legnagyobb hiba, elterelődés, ami miatt nem érkezik a tudatos párkapcsolat?

Andi hitrendszere szerint a választ a minta hiányában lehet legjobban megragadni. Nem tudjuk, hogy csináljuk, hogyan lehet egymást kiegészítve, egyenlőségben, a férfi és női minőséget megélve együtt élni.

Ha visszagondolunk a nagyszüleinkre, akkor –tisztelet a kivételnek- abban az időben abszolút férfi dominancia uralkodott, nők többnyire otthon voltak, karrierről pedig álmodni se mertek, egy kiszolgáló, alárendelt szerep jutott nekik. Szüleink korosztályában már egy éles váltás volt megfigyelhető, a nők munkát vállaltak és ezzel együtt egy erős női dominancia alakult ki, melyben férfiak nem igen találták saját helyüket.

Most pedig elérkezett az idő egy intenzív paradigmaváltásra, a nagy betűs EGYENLŐSÉGRE férfi és nő között. Hogy mindketten, saját nemüket megélve, férfi és női minőségben tudjanak egymást kiegészítve kapcsolatban élni. Hogy a nő, NŐ lehessen, a férfi meg FÉRFI. Ez pedig még sok küzdést, tanulást, elfogadást, önismeretet feltételez.

Akkor már tudjuk, hogy mi a probléma gyökere, na de mi a receptje a tudatos fenntartható kapcsolatnak? Talán a megengedés lehet az egyik kulcs. Fontos, hogy megengedjem, hogy én az legyek aki vagyok, és hogy ő is azt élje amilyen, én nő legyek, ő meg férfi, külön személyiséggel. Ne korlátozzam, ne akarjam megváltoztatni, vagy a saját képemre formálni. Persze nyilván ez nem csak ennyi, de recept egyik fontos alkotóeleme. Ezen kívül hozzávalók még az önismeret, sok türelem, elfogadás, hála és szerelem. Na meg tudatosság, és őszinteség. Őszinteség magammal, és a másikkal. Próbáljuk végig gondolni, hogy mire vágyunk, mit akarunk egy kapcsolattól, akár írjuk le egy papírra. Én anno egy 38 pontból álló listát állítottam fel, és meg kell mondjam igen hasznosnak bizonyult. 😊

Tudatosság lényege, hogy kiszedjen minket az ítélkezésből, hogy nincs jól és rosszul működő kapcsolat nem kell egy normának, vagy központi igazságnak megfelelni, ha tényleg bármilyen kapcsolatod lehet, akkor milyen kapcsolatot választanál? Szerintem ez az a kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie magának!

Andival igyekeztünk megfejteni a megfejthetetlent, kicsit közelebb kerülni a tartós, tudatos fenntartható kapcsolat kulcsához. Azt hiszem ez sikerült is. Remélem, hogy pár gondolatot, kérdést, gyakorlatot ti is haza tudtok majd vinni, ami hozzá segíthet titeket, a mindenki által vágyott tudatos kapcsolathoz. Ha esetleg kihagytunk volna valami hozzávalót, ami nektek segített és másoknak is jól jöhet küldjétek meg nekem üzenetben. Ne felejtsétek, hogy a beszélgetés már nem csak az Énidő youtube csatornáján, hanem kedvenc podcast alkalmazásotokon is megtalálható, így bármikor, bárhol tudtok inspirálódni.☺️

By | 2018-09-12T09:58:35+00:00 szeptember 12th, 2018|Rólam|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!