Nem találom a helyem…

//Nem találom a helyem…

Nem találom a helyem…

Kisebb korában gyakran nézegettem a kisfiamat, ahogy megpróbált kapcsolatba lépni másokkal, ismeretlen felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. Hihetetlen érzékkel szinte mindig azokhoz közelített, óriási melegséggel és kitartással, akiket a legkevésbé sem érdekelt és rá sem néztek. Nekem megszakadt a szívem, ő pedig többszöri vidám próbálkozás után egyszerűen tovább ugrándozott és más kaland után nézett. Miért reagálunk ennyire különbözően?

A legtöbben (felnőttek) úgy érezzük, szeretnénk mindenkinek megfelelni, mindenki által szeretve lenni. Összeszorul a gyomrunk, ha valaki csúnyán néz ránk és el tudja rontani a rövidke életünknek nagy részét ha valaki a közelünkben nem úgy viselkedik velünk, ahogyan azt mi elképzeljük.

Sok ügyfelem panaszkodik, hogy “nem találja a helyét” az életben és ez szinte mindig együtt jár egy üresség érzettel, szomorúsággal és túlzott érzékenységgel. Sokszor úgy érzik, hogy nem támogatják és szeretik elegen. Rövid beszélgetés után mindig kiderül, hogy ők maguk sem tudják, hogy mit akarnak, mi fontos számukra és miben van szükségük a támogatásra. Nem szeretnek egyedül maradni önmagukkal, mert olyan, mintha egy idegennel lennének, ugyanakkor társaságban sokszor “nem találják a helyüket”.

Hol is van az ember “helye”? Mi az ember “helye”? Hol kell keresni? Esetleg meg kell teremteni és nem megtalálni?

Azok, akik tisztában vannak az értékeikkel, a prioritásaikkal és azzal, kik is ők valójában, magabiztosak és szilárdan állnak a talajon. Képesek arra, hogy megteremtsék a helyüket és nem verődnek ide-oda, reménykedve, hogy valaki befogadja őket. Megközelítenek másokat és ha kedvező fogadtatásban részesülnek, szívesen fogadják be a másikat életük egy bizonyos részébe, de nem várják el, hogy egy, a társadalomban már létező helyet elfoglalhassanak. A számukra fontos dolgokat számba veszik, meghatározzák az irányt, melyet célba vesznek, elhatározzák, hogy milyen kompromisszumokat hajlandóak kötni és szilárd léptekkel, mosolyogva (legalább belül), elindulnak…

A kisfiam nem sokat gondolkozott ezeken a dolgokon. Tudta, hogy játszani szeretne és bár vannak, akikkel szívesebben, mint másokkal, ez a végső cél vezérelte. Nem érdekelte, hogy miért nem foglalkoznak vele a nagyobb gyerekek, vagy, hogy hogyan tudna beférkőzni közéjük. Volt, amikor kiült és nézelődött. Én aggódva odafutottam, hogy lám, most bánkódik, de kiderült, hogy csak pihent, távolságot szeretett volna a forgatagtól, hogy újra “megtalálja önmagát” és egy idő múlva már szaladt is tovább…

Szász KataSzász Kata
Életvezetési és párkapcsolati coach

 

By | 2017-06-16T14:44:34+00:00 október 26th, 2015|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző: