Hány lehetőséget halasztasz el naponta?

//Hány lehetőséget halasztasz el naponta?

Hány lehetőséget halasztasz el naponta?

Felfigyeltél már valaha arra a kis hangra a fejedben, ami nagyon meggyőzően elmagyarázza neked, hogy miért ne vágj bele abba, amit igazán szeretnél? Az ügyfeleimmel való beszélgetések során átlagosan 3 percenként hallok valami olyasmit, mint: erre én soha nem leszek képes; senkinek nem fog tetszeni; kár is megpróbálni; én ebben egyszerűen nem vagyok jó; ez soha nem fog megváltozni; tudom hogy ő így fog reagálni; nagyszerű lenne, de nekem nincs ehhez tehetségem, stb… Sokszor a kis hang nem is nagy meggyőző erővel, inkább csak egy kézlegyintéssel juttatja tudomásunkra a véleményét. Egyszerű önbizalom hiányról (esetleg kishitűségről) van szó, vagy többről?

Ez a negatív kis hang a belső kritikusunk és egyben védelmezőnk (főleg ha őt kérdezed ez ügyben!). Valóban sokszor segítségünkre van a maga racionális érveivel és tökéletes memóriájával a múltban történt kudarcainkkal kapcsolatban, melyekre hevesen emlékeztet. Szerinte kár valaha is újba belevágni, esetleg kockáztatni, inkább ücsörögjünk az ismert, jó esetben langyos (de sokszor jéghideg) vízben. Abból baj nem lehet.

De haladás, álmok megvalósítása, újdonságok, lelkesedés és izgalom sem! Ki is mondta az élete végén: “Csak a lehetőségeket sajnálom, amiket elszalasztottam!”? Ez a kis hang mindig rá for mutatni a problémákra, melyek felmerülhetnek. Nagyon hasznos, és oda kell figyelni rá, ha az ember tudja hogyan kell kezelni. De a legtöbben sajnos ahogy meghallják a belső kritikusukat, gondolkozás nélkül, ösztönösen két lábbal ugranak a fékre.

Hogyan is kell őt kezelni, hogy segítségünkre legyen? Először is, vedd észre amikor a szavaid vagy gondolataid tőle származnak. Így tudod, mikor érdemes felvenni a harcot, és tudatosan haladhatsz tovább a döntéshozatalban. Próbálj meg igazán odafigyelni arra amit mond, fogadd partneredül és dolgozzatok együtt. Ne hagyd, hogy csak egy bizonytalan negatív érzés kerítsen hatalmába és hopp, már fel is adtál mindent. Írd le egy papírra amit “hallasz”, és vizsgáld meg egyenként az érveit. Figyelj oda a “katasztrófa sorozat”-ra. Például: 1. nem szabad megmondanom a főnökömnek a véleményemet; 2.úgysem fog egyetérteni velem; 3. a rossz oldalára kerülök; 4. nem kapok több munkát; 5. nemsokára ki fog rúgni; 6. majd a férjem is úgy érzi nem vagyok semmire képes; 7. a házasságom is megromlik; 8. elválunk; 9. mi lesz a szegény gyerekkel; 10. hogyan fogom megtartani/eltartani; 11. örökre egyedül maradok; stb… Ugye viccesen hangzik? Pedig sokszor szalad végig az agyunk egy ehhez hasonló sorozaton, a nélkül, hogy észrevennénk, és csak a rossz érzés marad meg utána. Ezért fontos, hogy leírd a gondolatmenetedet. Ha ilyen “katasztrófa sorozat”-ra bukkansz, írd minden lépés mellé százalék formában a valószínűségét annak, hogy ez valóban megtörténik. Ha összeszorzod a százalékokat, meglátod mekkora a valószínűsége annak, hogy ez így fog történni. Mindenképpen érdemes azt is leírnod, mit tudsz tenni, hogy elkerüld a problémákat. Így most már tudatosan dönthetsz. Mi a legrosszabb, ami történhet? Mi az ára (hosszú és rövid távon) annak, hogy meg sem próbálod megváltoztatni a munkakörödet, a családi viszonyodat, a kapcsolataidat, az életed különbözö fontos részeit?

Emlékezz arra, hogy minden jó csak akkor történik, ha adsz neki egy lehetőséget. Addig amíg be nem csukod az egyik ajtót, nem tudod kinyitni a másikat. Vizsgáld meg tüzetesen, hogy a belső kis hang az irracionális és igazán veszélyes változásoktól véd, vagy csak jobban érzi magát a langyos vízben csücsülve.

Szász KataSzász Kata
Életvezetési és párkapcsolati coach

By | 2017-06-16T14:44:34+00:00 március 22nd, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!