Hormonok – A hormonokról általában

//Hormonok – A hormonokról általában

Hormonok – A hormonokról általában

A hormonok létfontosságú kémiai hírvivő molekulák, amelyek a sejtek között üzeneteket és feladatokat kézbesítenek, melyek befolyásolni képesek és hivatottak azok működését és ez által szabályozzák az életfolyamatainkat.

Az ösztrogén az első számú női nemi hormon, amely felelős a másodlagos nemi jegyek (mellek, méh) kialakulásáért és a menstruáció létrejöttéért. A ciklus első felében van jelen és a petefészekben termelődik. A zsírsejtekben raktározódik, szaporodik és nem könnyen ürül ki. A kutatók úgy is nevezik, hogy „az élet angyala… a halál angyala”.

A másik fontos hormon a progeszteron vagy más néven sárgatest hormon, amely nemcsak nemi hormon, valamint mindennemű emlős is termeli. Egy ellensúlyozó hormon, legfontosabb feladata az ösztrogén ellensúlyozása. Elsősorban a petefészekben termelődik és kis mennyiségben a mellékvesékben is. A ciklus második felében van jelen és csak tüszőrepedés után kezdődik a termelődése. Sajnos feltételhez kötött a termelődése, ha nincs tüszőrepedés, nincs progeszteron termelődés sem. Könnyen kiürül a szervezetből és a kortizol nevű stressz hormon blokkolja. Egy egészséges nő petefészke 20 mg-ot kellene hogy termeljen naponta az ovuláció és a menstruáció  (14. naptól a 28. napig) között az egyensúly fenntartása érdekében.  A hormon latin neve: pro-gestacio, azaz pro: valamiért, gestacio: terhesség, vagyis lefordítva annyit jelent, terhességért. A neve azt mutatja, hogy ő a legfontosabb hormon a terhesség létrejöttében.

Mi is történik az ovulációkor? Az ovuláció (tüszőrepedés) az a folyamat, amely során egy (néha több) petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez rendszerint középidőben történik, két menzesz között. A kiszabadult petesejt a petevezetékbe kerül és onnan pedig a méh üregébe vándorol. Ezzel egy időben beindul a progeszteron termelődés. A tüszőrepedés idejét általában azok figyelik, akik babát szeretnének; pedig minden nőnek figyelnie, követnie kellene, mert innen tudná megállapítani, hogy termel-e progeszteront vagy sem.


profile_20150622_125358_584

Partl Viktória
természetgyógyász, fitoterapeuta

By | 2017-06-16T14:44:33+00:00 március 30th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!