A kézmosás világnapja – 2016.10.15.

//A kézmosás világnapja – 2016.10.15.

A kézmosás világnapja – 2016.10.15.

Az alapos, szappanos kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet az október 15-i világnap.

A kézmosást sosem szabad elhanyagolni, főleg most, hogy kezdődik a megfázásos, influenzás időszak. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában ennek fontosságával. Hihetetlen, de kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió baktérium nyüzsög, ezen kívül a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezéssel terjed. A baktériumok számát gyakori kézmosással csökkenthetjük.

Milyen gyakran kell kezet mosni?

Illemhely használata, orrfújás, takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás után kell megmosni. De megelőző kézmosásra is szükség van, például evés, főzés, sminkelés, gyógyszer bevétele vagy sebkezelés előtt.

A helyes kézmosás 6 lépése:

1. Nedvesítse be kezét tiszta, langyos vízzel.

2. Tegyen a kezére szappant a folyékony szappan adagolóból.

3. Dörzsölje össze a kezeit legalább 20 másodpercig, alaposan minden részét, és ne feledkezzünk meg az ujjak közéről, a kézfejről és a nagyujjról sem.

4. Öblítse le a szappant tiszta, langyos vízzel.

5. Törölje szárazra kezeit egyszer használatos papír kéztörlővel vagy saját textil törölközővel.

6. Zárja el a csapot az egyszer használatos kéztörlő használatával, amit ne dobj el addig, amíg ki nem nyitottad vele a mellékhelyiség ajtaját!

A helyes kézmosás időtartama min. 1-1,5 perc

Mosdó hiányában, nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek is, amelyeket közforgalomban is beszerezhetünk például drogériákban, vagy hyper-, super marketekben.

(Cikkeinkben megjelenő tartalmakhoz szerzőink a nagyvilág érdekességeiből, híreiből inspirálódnak, olykor saját tapasztalataikat osztják meg Veletek.)

By | 2016-10-13T15:54:47+00:00 október 13th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!