Mit tehetünk a fogkő ellen?

//Mit tehetünk a fogkő ellen?

Mit tehetünk a fogkő ellen?

Mi is az a fogkő? Miért alakult ki? Mit tehetünk ellene? Van valami, amivel megelőzhetjük?

Talán egyszerűnek tűnhet a téma, mégis a fogszuvasodás és annak következtében kialakuló fogágybetegségek okozzák napjainkban a fogorvoslásban az egyik legnagyobb problémát.

Minden innen indul ki…

A páciensek leggyakrabban a már kialakult szilárd fogkővel érkeznek a rendelőbe,mely főleg esztétikailag zavarja őket.
Minden esetben igyekszem azonban felhívni figyelmüket arra,hogy itt nem egyszerűen esztétikai dologról van szó,annál sokkal komolyabb következményekkel járhat,ha nem járnak rendszeres szüksèg esetén 3-6 havi depurálásra.
A kezelés gyakoriságát minden esetben kezelőorvosunknak kell meghatároznia, hiszen minden eset más. A már kialakult fogágybetegséggel rendelkező pácienseket gyakrabban kell kezelni,ügyelni kell a rizikó páciensekre (ált.betegségek), kismamákra,
Fogszabályozó készülékkel rendelkező páciensekre,akiknél a breckettek fokozott plakk retenciós tényezőt jelenthetnek.

De mi is az a fogkő?:)

Fogunkon másodpercek alatt pellicula képződik,ez egy biológiai hártya a fog keményállományán.Védelmi funkciója van az erózióval és a fognyaki érzékenységgel szemben.Bakteriális inváziója azonban plakk kialakulásához vezet.Amint a baktériumok táplálékhoz jutnak,szaporodni kezdenek.
Ezzel párhuzamosan újabb baktériumok telepednek meg a plakk felszínén.

Boltokban kapható plakkfestő tablettával a plakk láthatóvá tehető, ezzel igen jól tudjuk szemléltetni pácienseinknek a helyes vagy éppen elégtelen fogmosási szokásaikat.
Különösen gyerekeknél találom hasznosnak, de felnőttek is szívesen kísérleteznek vele 🙂
A fogkő már mineralizált plakk.

Hogy miért alakul ki?

Fogkefék

Nagyon sok tényező szerepet játszik a fogkő kialakulásában, mégis legtöbbször a helytelen vagy elégtelen fogmosás, vagy annak hiányában alakul ki!!

Mit tehetünk ellene? Mivel előzhető meg?

Fogmosás! Fogmosás! Fogmosás!Orbit logoRágózzatok lehetőleg étkezés után (pl.cukormentes Orbit rágógumit,rendkívül finom ízekben kaphatóak)!

 

 

A fogkövet otthoni szájápolással azonban nem lehet eltávolítani, még szódabikarbónával sem :)!!! Ezt a kérdést ma tették fel pont nekem :).
Rendelőben végzett ultrahangos, kézi fogkőeltávolítás szükséges. Amennyiben ez nem történik meg, a paradontopathogén baktériumok állandó gyulladáshoz fognak vezetni, melynek első jele lehet az “ijesztő” fogínyvérzés.
Később pedig a fogak meglazulhatnak, könnyen kialakul a rettegett fogínysorvadás majd a fog elvesztés.

Mielőtt elfelejtenétek fogat mosni, gondoljatok a baktériumokra! Ne halogassátok a rendszeres fogászati kontrollt és a professzionális fogkőeltávolítást, szükség esetén pedig menjetek el parodontológus szakorvoshoz, aki a már kialakult problèmát fogja orvosolni.

A parodontológia számomra mindig a hivatásom egyik legérdekesebb és legemlékezetesebb ága marad.

Szeretettel: Lili

dr_Nochta_Lilian_kicsi 2 Dr. Nochta Lilian 

Fog- és szájápolási tanácsadó

 

By | 2017-06-16T14:44:32+00:00 november 28th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!