Munkavállalóból munkatárssá válás folyamata

//Munkavállalóból munkatárssá válás folyamata

Munkavállalóból munkatárssá válás folyamata

A jólét és jóllét* támogatása közös ügy, az ember személyes egészségének megőrzése mellett a fizikai, a mentális, a lelki és a pénzügyi biztonság megteremtését is figyelembe veszi. Amikor az emberek akut betegséggel küszködnek, általában teljesítőképességük helyreállítására, nem pedig az önmegvalósításra koncentrálnak. Mindegyiknek külön-külön hatása van, de veszélyeztetésük esetén negatívan befolyásolja a hozzáállást és a hatékonyságot.

*A jólét: kedvező, gondtalan anyagi helyzet, a jóllét: az az állapot, amikor valaki jól van, egészséges.

178847_519fdece8d7d4cce9f0dffe1e4121578~mv2

Kutatások azt mutatják, hogy a munkahelyi sikereknek csak 25%-át jelzi előre az IQ. A munkahelyi sikerek 75%-a jósolható az optimizmusból, a társadalmi támogatás szintjéből, és abból a képességből, hogy a stresszt kihívásként kezeljük, és nem fenyegetésként.

 

A képlet egyszerűnek tűnik, de annál nehezebb a megvalósítás, mert egyénenként eltérnek azok a belső mozgatórugók, melyek ismerete alapján megvalósítható. Három alapterület, amely segíti az alapok kialakítását:

 

  • Kommunikáció: tisztázott szerepek biztosítják az elkötelezettséget, mely támogatja a küldetés és a stratégia megvalósítását.
  • Motiválás: a kollégák megismerése által a maximális elkötelezettség és hatékonyság nyeresége a célok eléréséhez.
  • Élethelyzet támogatás: egyéni igényre igazított rugalmas megoldásokkal, a kreativitás fenntartásával az munkahelyi élmény általi értékek létrehozása.

Közös ügy – WE programok: 178847_facce7b23f8142e59e293e2021564301~mv2

Alapja a kutatás, a trendek követése, a szervezet vagy a szervezet egy kiemelt csoportjának szociometriai mérése, elemzése. Az egyéni motivációra építve, egyéni megoldás programokkal, egyéni teljesítménynövelés.

Így könnyen és rugalmasan megvalósítható a közös ügy.

 

 

  1. Csapat hálózatkutatás:

A legkisebb szervezeteket leszámítva azonban a vezető nem lát bele mindenki munkájába, nem ért mindenki területéhez és nem tudja megítélni viselkedésüket sem. Hogyan szerezzen elég információt? Validált kérdőívvel, hálózatelemzésen alapuló eszközökkel nagyon rövid időn belül, kézzelfoghatóan tudjuk felmérni és megmutatni a belső kapcsolati működéseket, erősségeket és gyengeségeket.

 

Csapat hálózatelemzés segít, amikor a csapat szerkezetét, valódi működését szeretnénk feltárni. Általa kiemelhetőek a legfontosabb szakértők, mentorok, feltörekvők, az információs útvonal fontos résztvevői, stb. Ezzel együtt feltárhatjuk vele a szervezet elakadásait, logikátlanságait, rejtett konfliktusait, amik a szervezet egészének teljesítményét ugyanolyan szinten határozzák meg, mint az egyes résztvevők képességei.

 

  1. Stressz-szint elemzés

Mert a stressz ára emberi és gazdasági szempontból is felmérhetetlen! Az irányítás és a munka hatékonysága is súlyosan visszaeshet, csökkenhet a motiváció, a kollégák közötti konfliktusok pedig a szakszerű munkavégzés rovására mehetnek.

Összesített kutatásunk alapján: Az általános egészségi állapot, közérzet romlása mára már azt eredményezi, hogy a mindennapos fájdalom mellett dolgoznak, és ezt az élet természetes velejárójának tekintik és a kitöltők több mint fele magas stressz érték mellett végzi munkáját, éli mindennapjait.

Ezek közül bármelyik képes láthatóan rontani a gazdasági és pénzügyi eredményeken.

 

  1. Élethelyzetet támogató programok

4 szintű komplex támogatási rendszer, melynek része az önképzés és az innovatív mentorálási program, teljesen személyre/szervezetre szabott, modulos kialakítás támogatja a munkavállalóból munkatárssá válást, már a belépéstől.

  1. kutatásra alapozott célzott stratégiai irányok mentén,
  2. rendelkezésre állás és mentorált folyamatokkal biztosítva,
  3. egyéni képzés, fejlesztés és támogatás tudásbázis általi önfejlesztési programok által,
  4. csoportos interaktív megoldásokkal a szervezeti célokért.

Azt, amire igazán szükség van, és akkor, amikor ténylegesen szükséges!
Mentoraink és a szakértői csapatunk (kb. 15-20 fő) minden egyes tagja évek óta elkötelezett híve a személyiségfejlesztésnek, a tudatos életmódnak és a well-being szemléletnek, széles skálát lefedve, mint vezetői-, life coaching, pszichológia, táplálkozás, egészség területén.

 

Erika

A szervezet építőkövei az egyének, akik benne dolgoznak!

Cégvezetőként egyszerre kell látnunk a szervezet, a csoport egészét, de a benne dolgozó egyéneket is. Munkavállalók helyett munkatársakra vágyunk, amely folyamat legideálisabb esetben a belépésnél, a beintegrálással kezdődik, ugyanakkor jó hír, hogy mindig fejleszthető, sőt fejlesztendő terület. Hiszen tudjuk, hogy ha már megtaláltuk az ideális munkaerőt, sokkal költséghatékonyabb megtartani, mint újat felvenni és beintegrálni.

Az énidő által, majd az énidő, azaz a magunkra szentelt minőségi idő lelkes kutatásával azt éltem meg, hogy először magunkat kell “rendbe tenni” és akkor a másokkal való kapcsolódásunk is minőségibb lesz. Nincs ez másként a munkánk, a hivatásunk során sem. Az egyén sokkal elkötelezettebben és hatékonyabban tud működni egy olyan közegben, ahol önmaga lehet, megmutatva, felvállalva az erősségeit és a gyengeségeit egyaránt.

Ezért aztán szervezetként is elengedhetetlen az egyén fejlődési lehetőségeire, kihívásaira, fejlődési dinamikájára helyezni a hangsúlyt. Erre nyújt gyakorlati megoldást a WE Program, szakértői és tanácsadói objektív külső szemként segítve a cégvezetést és a munkatársakat egyaránt egyéni élethelyzetünknek megfelelően.

Törköly Erika

 

malinoczki zoli kép

Gyorsan elveszíthetjük a jó szakembereket, ha a kommunikációs problémák áldozatai, a rossz információáramlás tüneteit tapasztalják.

Az információáramlás a munkahelyi rendszer része, és mint ilyen, a rendszer tagjaira és egészére egyaránt hatással van.

A tünetei a legmeglepőbb helyeken és módokon bukkanhatnak fel, mint például:

Stresszben: bizonytalanság érzet, amely szorongáshoz vezet, hiányzások és fluktuáció növekedése

Hatékonyságban: határidő betartásával kapcsolatos nehézségek, kérdések számának növekedése, hibák növekedése az elvégzett munkában, különböző csapattagok munkái nem kompatibilisek egymással, hatékonyság, értékteremtés csökkenése

Csapatban: közhangulat romlása, konfliktusok számának növekedése, bűnbak keresés, eltérő véleményen lévő alcsoportok kialakulása.

Gyorsan és hatékonyan feltérképezhető, – ezért is a programunk része a team-hálózatkutatás – információáramlás analízisével:

  • megmutatja az információáramlás térképét, az egyes útvonalak hatékonyságát, hasznosságát,
  • felhívja a figyelmet a rejtett konfliktusokra,
  • számol csapat- és egyén szintű hatékonyság mutatót is.

A beépített szöveges visszajelzéssel:

  • rámutat az információáramlás hibáira és erősségeire, végrehajtható lépéseket ajánl a hibák orvoslására,
  • segít a konfliktusok feldolgozásában, elsimításában,
  • hatékonyabbá teszi a csapat szintű kommunikációt,
  • személyes segítséget nyújt minden csapattagnak.

Malinoczki Zoltán

 

biro-andrea

Stressz a lelke mindennek
A lelkesedés, a magas produktivitás és a kreativitás, a kevés távolmaradás és munkahelyváltás olyan dinamikus vállalatok jellemzője, ahol a stresszgörbe pozitív fázisában működik. Egy vállalatnak nincs „általános stressz-szintje”: a dolgozók stressz-szintjei adódnak össze.

Amikor túl magassá válik a stressz-szint, és a vállalat a stressz negatív fázisában folytatja működését, olyan jelenségek fellépésével kell számolni, mint a hibás döntések, az alacsony produktivitás és kreativitás, a szegényes kommunikáció, a hiányzó csapatszellem, a feszült személyes kapcsolatok és sok munkahelyváltás, illetve távolmaradás.

A következmények gazdasági és emberi költségei óriásiak. Becslések szerint a stresszhez kapcsolódó betegségek és balesetek a munkából való kimaradások 75%-áért tehetőek felelőssé.

 

Kutatásunk eredményei:

Valamennyi életkori és munkaköri csoport különböző mértékben, de érintett a fokozott stressz terhelésben. – A családi szituációkból származó stressz értékelésénél a válaszadók 47%-a 6-nál magasabb értéket adott meg. (Ez az érték jelez olyan terheltségi fokot, melynél már fokozottan oda kell figyelni a stressz kezelésére.) A munkahelyi körülmények értékelésénél ez az érték 56%. – A stressz terheltség jellemzően szorongásban, alvászavarban, elfojtásban, konfliktus-kerülésben, erős megfelelési kényszerben, időzavarban, boldogtalanság érzésben, magára maradottság érzésében nyilvánul meg. – A válaszadók 3/4-e valamilyen fájdalom mellett is munkát végez. –  A mindennapi élethelyzetekben megélt stressz mértéke a válaszadók több mint 50%-ánál nagyfokú, az életminőséget rontja. – A stressz szint egyéni érzékelése (5 feletti értékek alapján) közel 10%-kal magasabb, mint az a célzott kérdésekre adott válasz alapján értékelhető. – A válaszadók többségének pszichoszomatikus érintettsége egyértelműen kimutatható.

Bíró Andrea

 

Dienes Angéla2

Amennyiben nem erősségeinkre támaszkodunk, nem megfelelőképpen

használjuk az erőforrásainkat, az teljesítményünket is csökkenti a feladatvégzés során. Emellett a munkahelyi működés gyakran nem választható el bizonyos fontos magánéleti kérdésektől, a személyes életút adott pontján felmerülő problémáktól. Az egyéni ülések abban segítenek, hogy mindezek átbeszélésre kerülhessenek, azonosítsuk a stresszfaktorokat, majd a stressz kezelésével, a pszichés ellenálló-képesség erősítésével elősegítsük a belső egyensúly kialakulását. Az a munkatárs, aki jó érzi magát, képes kezelni a stresszt, hatékonyabban dolgozik, illetve működik együtt kollégáival. A lelki folyamatok hatást gyakorolnak a testi működésre, a fizikai egészségre is, így a rendszeres konzultáció segíthet a munkahelyi hiányzások csökkentésében, illetve abban, hogy munkavállaló örömét lelje a feladataiban, és megélve az énhatékonyságot, eredményesebben dolgozzon.

A csoportos tréningek kiválóan alkalmazhatók arra, hogy jobban átlássuk szakmai és/vagy csoportfolyamatokat, együttműködjünk másokkal, vagy bizonyos készségeinket fejlesszük. Emellett az egyéni munka egy pszichológus vagy coach szakértővel segíthet rálátni egyéni elakadásainkra, rávilágítani olyan folyamtokra az életünkben, amelyek már természetessé váltak számunkra, így nem tűnik fel, hogy korlátoznak minket. Személyiségünk, egyéni viselkedésmintáink meghatározzák, hogyan dolgozunk (beleértve az időbeosztást, a priorizálást, a munka delegálását, a döntéshozatalt, a kommunikációt).

Dienes Angéla

 

pálosi adrienn

Zsúfolt világban élünk, melyben a munkanapok stressze, ezzel együtt a határidős nyomás, a feletteseknek való megfelelés, a hatalmas információáradat komoly lenyomatot hagy az embereken. Manapság a munkavállalóknak leginkább arra van szükségük, hogy a mindennapok túlterheltségét adekvát módon tudják kezelni. Produktivitásukat, testi és lelki egészségüket akkor tudják megőrizni, ha képesek érzelmeik és energiaszintjük tudatos kezelésére. Óriási értéket jelent és nagy elköteleződést hoz, ha a munkavállalói program hozzá tud járulni a dolgozók kiegyensúlyozott életviteléhez. Egy jól megválasztott módszer (pl. mindfulness, mentális technikák, önmegfigyelési módszerek, viselkedésterápiás eszközök, relaxáció, meditáció, táplálkozási szokásaink áttekintése, az időgazdálkodásunk hatékonyabbá tétele) nagyon sokat tud segíteni a fesztelenítésben, idegrendszerünk lenyugtatásában, rendezettségünk kialakításában és megőrzésében. Célunk a WE programban, hogy minél több munkahelyen átadhassuk tapasztalatainkat a modern életben való helytállásról, hogy a munkavállalók nap, mint nap békésen, összpontosítva és magabiztosan lássák el feladataikat.

Pálosi Adrienn

 

WE megoldás programok:

HR trendek

Változás

Motiváció

Employer branding

Kulcskompetenciák

 

By | 2017-08-17T21:18:32+00:00 május 1st, 2017|Tudatos életmód| Munkavállalóból munkatárssá válás folyamata bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!