Ez a könnyű nyári étel a családom egyik kedvence.
A tök fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma (100g = 3,3 Ch) igen alacsony, kiváló rostanyag, és biológialag tiszta víztartalom. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Éppen ezért a cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérben felszívódva csökkenti a vér cukortartalmát.
Hozzávalók:
- 80 dkg darálthús
- 1 nagyobb, tölteni való tök (kb. 2 kg-os)
- 30 dkg vöröshagyma (1-1,5 fej)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg köles
- 3 dl tejföl
- olaj
- só
- bors
- vegamix
- kapor
A kölest többször alaposan átmossuk, majd lepirítjuk, amíg édeskés illata nem lesz. A pirítást abban az esetben kihagyhatjuk, ha a mosást követően legalább 8 órára be tudjuk áztatni a kölest, majd az áztatást követően még egyszer átmossuk. Erre azért van szükség, mert a köles fitinsav tartalma igen magas, ami gátolja az ásványi anyagok felszívódását.
A lepirított, vagy beáztatott kölest dupla mennyiségű vízben (kb. 6 dl víz) két teáskanál sóval készre főzzük, pároljuk. Körülbelül 15-20 perc alatt elkészül.
A vöröshagymát finomra vágjuk és 2 evőkanálnyi olajon megdinszteljük, a felaprított fokhagymát hozzákeverjük. Amikor érezzük a fokhagyma illatát hozzáadjuk a darálthúst. Ízesítjük sóval, borssal, vegamixszel, igény szerint frissen vágott kaporral majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Körülbelül 40-45 perc alatt készre főzzük a ragut és hozzákeverjük a megfőzött kölest.
A tököt megtisztítjuk a héjától, félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét. A tök belsejét megsózzuk, és megtöltjük a köleses, darálthusos raguval. A tejfölt kikeverjük egy kis sóval és friss, apróra vágott kaporral és betakarjuk vele a megtöltött tököt. 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat hozzá! 🙂