Szilvás köleslepény

//Szilvás köleslepény

Szilvás köleslepény

Számos receptem alapja a köles, ez a csodás “ősgabona”, amely bizony joggal vívta ki magának a mostanában előszeretettel használt „superfood” címet.

Először egy böjtölős tisztítókúra alkalmával ismerkedtem meg vele, és azóta minden módon megpróbálom beilleszteni az étrendembe. Nagyon sok pozitív élettani hatása közül számomra a legfontosabb az erős vértisztító hatásásban rejlik.

A szilvás köleslepény egy a kölesfelfújt továbbfejlesztett változatából született meg. A kölesfelfújthoz képest egy jóval szaftosabb desszertre vágytam, így született meg ez a csodás desszert.

Hozzávalók:

  • 30 dkg félbevágott, kimagozott szilva
  • 17 dkg köles
  • 4 db tojás
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg növényi vaj
  • 3 dl rizstej
  • 2 dl víz
  • egy csipet só
  • 1 – 2 teáskanál fahéj

Először a kölest többször jól átmossuk, majd lepirítjuk, amíg édeskés illata nem lesz. A pirítást abban az esetben kihagyhatjuk, ha a mosást követően legalább 8 órára be tudjuk áztatni a kölest, majd az áztatást követően még egyszer átmossuk. Erre azért van szükség, mert a köles fitinsav tartalma igen magas, ami gátolja az ásványi anyagok felszívódását.

A lepirított, vagy beáztatott kölest 3 dl tejben és 2 dl vízben egy csipet sóval készre főzzük, pároljuk. Körülbelül 15-20 perc alatt megfő, majd megvárjuk, amíg kihűl. Én hideg vízbe szoktam rakni a lábast és párszor átkeverem benne a kölest, így meggyorsíthatjuk a folyamatot.

A megmosott, félbevágott, kimagozott szilvát a cukor felében megforgatjuk és ízlés szerint fahéjjal megszórjuk.

A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgájához hozzátesszük a maradék cukrot és a megolvasztott, nem meleg vajat és habosra keverjük, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük.

A kihűlt kölest hozzákeverjük a tojássárgás masszához, majd a hab felét hozzákeverjük ezzel fellazítva a tésztát, utána a maradék habot pedig óvatosan belekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze.

Egy nagyobb tepsit, vagy egy jénai tálat kivajazunk és valamilyen liszttel vagy zsemlemorzsával megszórjuk. Én most köleskásapelyhet használtam a gluténmentes változathoz.

A beízesített szilvát elegyengetjük a kikent edényben, majd ráöntjük a köleses masszát, amit az előmelegített sütőben 170 fokon 45-50 percig sütünk.

Megvárjuk amíg a lepény kihűl, majd egy nagy deszkát vagy tálcát ráfektetünk az edény tetejére és egy határozott mozdulattal átfordítjuk. Körülbelül 10 szeletre vágható fel a sütemény, így egy szelet 23 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Nagyon kiadós, laktató és egészséges desszert.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

SzLZsu

By | 2016-08-12T10:28:01+00:00 augusztus 10th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!