Számos receptem alapja a köles, ez a csodás “ősgabona”, amely bizony joggal vívta ki magának a mostanában előszeretettel használt „superfood” címet.
Először egy böjtölős tisztítókúra alkalmával ismerkedtem meg vele, és azóta minden módon megpróbálom beilleszteni az étrendembe. Nagyon sok pozitív élettani hatása közül számomra a legfontosabb az erős vértisztító hatásásban rejlik.
A szilvás köleslepény egy a kölesfelfújt továbbfejlesztett változatából született meg. A kölesfelfújthoz képest egy jóval szaftosabb desszertre vágytam, így született meg ez a csodás desszert.
Hozzávalók:
- 30 dkg félbevágott, kimagozott szilva
- 17 dkg köles
- 4 db tojás
- 10 dkg nyírfacukor
- 5 dkg növényi vaj
- 3 dl rizstej
- 2 dl víz
- egy csipet só
- 1 – 2 teáskanál fahéj
Először a kölest többször jól átmossuk, majd lepirítjuk, amíg édeskés illata nem lesz. A pirítást abban az esetben kihagyhatjuk, ha a mosást követően legalább 8 órára be tudjuk áztatni a kölest, majd az áztatást követően még egyszer átmossuk. Erre azért van szükség, mert a köles fitinsav tartalma igen magas, ami gátolja az ásványi anyagok felszívódását.
A lepirított, vagy beáztatott kölest 3 dl tejben és 2 dl vízben egy csipet sóval készre főzzük, pároljuk. Körülbelül 15-20 perc alatt megfő, majd megvárjuk, amíg kihűl. Én hideg vízbe szoktam rakni a lábast és párszor átkeverem benne a kölest, így meggyorsíthatjuk a folyamatot.
A megmosott, félbevágott, kimagozott szilvát a cukor felében megforgatjuk és ízlés szerint fahéjjal megszórjuk.
A tojásokat szétválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgájához hozzátesszük a maradék cukrot és a megolvasztott, nem meleg vajat és habosra keverjük, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük.
A kihűlt kölest hozzákeverjük a tojássárgás masszához, majd a hab felét hozzákeverjük ezzel fellazítva a tésztát, utána a maradék habot pedig óvatosan belekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze.
Egy nagyobb tepsit, vagy egy jénai tálat kivajazunk és valamilyen liszttel vagy zsemlemorzsával megszórjuk. Én most köleskásapelyhet használtam a gluténmentes változathoz.
A beízesített szilvát elegyengetjük a kikent edényben, majd ráöntjük a köleses masszát, amit az előmelegített sütőben 170 fokon 45-50 percig sütünk.
Megvárjuk amíg a lepény kihűl, majd egy nagy deszkát vagy tálcát ráfektetünk az edény tetejére és egy határozott mozdulattal átfordítjuk. Körülbelül 10 szeletre vágható fel a sütemény, így egy szelet 23 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Nagyon kiadós, laktató és egészséges desszert.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
SzLZsu