A karfiolról sokan nem tudják, hogy számos pozitív élettani hatása van. Azon kívül, hogy gazdag vitaminokban (C-vitamin, K-vitamin), és ásványi anyagokban (magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, kálium, mangán), rengeteg antioxidánst is tartalmaz, gyulladásgátló hatással bír, javítja az agy és a szív egészségét, támogatja a méregtelenítést emésztésserkentő hatása révén és amit kevesen tudnak, hogy a karfiol a rák ellen is hatásos.
Ezért igazán fontos, hogy étrendünkbe rendeszeresen beillesszük.
A hétvégén egy nagyon egyszerű karfiollevest készítettem mindenmentesen, így glutén-, laktóz-, és szójaérzéeknyek is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók:
- 1,5 kg karfiol
- 1 evőkanál oliva olaj
- só
- bors
- borsikafű
- vegamix
A karfiolt megpucoljuk, rózsáira szedjük és megmossuk, majd egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáöntjük az olajat és fűszerezzük ízlés szerint.
A karfiolt puhára főzzük körülbelül 30 perc alatt, majd a karfiol felét kiszedjük egy edénybe a másik felét pedig botmixerrel lepürésítjük. A félrerakott karfiolt visszaöntjük hozzá, még egyet forralunk rajta és ha szükséges még ízesítjük.
Jó étvágyat hozzá! 🙂