Hogyan mentsd meg a mosógéped?!

//Hogyan mentsd meg a mosógéped?!

Hogyan mentsd meg a mosógéped?!

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi az a dolog, ami a mosógépet tönkreteszi, bizony elsőre a vízkövet mondanám. Azonban nem olyan régen megtudtam, hogy nem ez a legnagyobb ellensége a mosógépnek, hanem a mosószer, az öblítő és a rendeszeres 40 fokon történő mosás. 

Bizonyára Neked is feltűnt már, hogy a mosószer és az öblítő tartálya rendszeresen penészesedik, ami elég megrázó felfedezés, hiszen ezt a háztartási berendezést a ruháink tisztán tartására használjuk. A mosógép belsejében a mosószer is lerakódik, legfőképpen a por állagú fajták, de a folyékony mosószerek is képezhetnek lerakódásokat. Ha ráadásul a kelleténél többet adagolsz a mosáshoz, akkor nagy lesz a kockázata, hogy annak csak egy része kerül a ruhákhoz, a többi csak a mosógép eldugításáról gondoskodik. A forgalomba került öblítőkben pedig növényi anyagok is találhatók, melyek szerves vegyületek és ezek vízzel együtt tökéletes táptalajt biztosítanak a penészgombáknak, ráadásul ezt a folyamatot a mosógépbelső nedves, meleg környezete kifejezetten támogatja, a rendszeres 40 fokos mosások pedig csak fokozzák ezt a hatást.
A tisztítószerek által a ragacsos réteget alkotó penész nemcsak a tartályra telepszik, hanem rárakodik a mosógép belsejére és alkatrészeire is, így teszi tönkre azokat, valamint beleoldódik a mosóvízbe is, a szívós mikroorganizmusok pedig megtapadnak a ruhákon, sőt, ott maradnak száradás után is.
 
És mit tehetünk ez ellen?!
Az egyik legdrasztikusbb lépés, az hogy, nem használunk öblítőt a mosáshoz, inkább használj házilag készített bio és pénztárcabarát öblítőt, melynek alapja az ecet, ami sokkal alaposabban megszabadítja ruháidat a mosószer maradványaitól, ráadásul természetes, így nem okozhat allergiát a bőrödön. 
 
Hozzávalók:
  • 1 literes flakon
  • 1 dl (bio) almaecet, vagy sima háztartási ecet
  • illóolaj (például: levendula, narancs, fahéj, citrus, stb. )
  • víz
 
Elkészítése:
Az üvegbe öntsd bele az ecetet, majd töltsd tele az üveget vízzel. Csepegtess bele pár csepp illóolajat, rázd össze és már kész is! 🙂 
Fontos, hogy a keveréket minden használat előtt rázd fel. Egy mosáshoz a hagyományos öblítő mennyiségét add hozzá. 
 
Ha mégsem szeretnél lemondani az öblítőről, akkor mindig hígítva öntsd a tartályba. Érdemes csak a mosás előtt keverni a vízzel, így az illat koncentráltabb marad.
A mosógép ajtaját mindig hagyd nyitva és a mosószer adagolót mindig húzd ki a mosások végzetével, hogy kiszáradhasson.  A gumis részeket pedig mindig töröld szárazra egy puha ronggyal, mivel a penészgombák itt virágoznak a legjobban.
 
A mosógép higiéniai karbantartásához és élettartamának növeléséhez fontos, hogy rendeszeresen kitisztítsuk. 
 
Először is vedd ki a mosógép mosószer-adagoló fiókját, és meleg, enyhén ecetes vízbe áztasd be legalább fél órára. Ennyi idő alatt az ecet feloldja a lerakódásokat. Nézd meg, hogy a fiók helyén találsz-e mosószert és ha igen, azt is tisztísd ki ecetes vízzel. A fiókot is mosd teljesen tisztára, és helyezd vissza a gépbe. Ha nem tudod kivenni a fiókot, akkor csak önts bele meleg ecetet, és egy fogkefével súrold át. 
 
A teljes gép áttisztításához önts körülbelül 20 dkg trisót a gépbe és 90 fokos programon indítsd be a gépet ruha nélkül. A trisó lúgos környezetet biztosít, ami megöli a baktériumokat és gombákat, ezen kívül pedig a vízkövet is leoldja. A program vézgeztével hagyd nyitva a mosogépet és a húzd ki az mosószer tartót, hogy alaposan kiszáradhasson. Ezt érdemes minden hónapban egyszer megismételni a mosógépünk és ruháink védelmében.
(Cikkeinkben megjelenő tartalmakhoz szerzőink a nagyvilág érdekességeiből, híreiből inspirálódnak, olykor saját tapasztalataikat osztják meg Veletek.)
By | 2017-06-16T14:44:32+00:00 szeptember 28th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!