Ki ne szeretne aludni….?

//Ki ne szeretne aludni….?

Ki ne szeretne aludni….?

Aludni trendi – tippek

Nézzük a tényeket, hogy miért is érdemes aludni: az alvás mértéke befolyással van a tanulmányi eredményre, a munkavégzésre, és úgy általában is a koncentrációs képességre. Ezt mondják a kutatások, de én most csak két érvet mondok, amiért érdemes aludni: az alvástól szebb és okosabb leszel!

Tudod mikor kezdődik a napod? Nem, nem  a felkeléssel, hanem az elalvással, mert az fogja meghatározni a következő napodat! Mi kell a jó alváshoz (természetesen nem vagyunk egyformák, de ezek azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe venni, mert a következő napod a tét!
Esti rutin kialakítása, nem csak a gyerekeknek jó, hanem nekünk is. Az alvásra hangolódást igazi művészetté lehet fejleszteni, amitől nem kell azt éreznünk, hogy lemaradunk valamiről, mert pluszt élményt adunk magunknak és a családunknak.

  1. Szervezd úgy, hogy elegendő időd legyen alvásra, mert legalább 7-9 órát kell aludni (ha nem működik a biológiai órád)! Gyerekeknek ennél is többet!
    Tipp: próbáld ki a 1,5 programot minimum 7,5 óra alvásra van szükséged.
  2. Alakítsd ki a saját rutinodat (lehetőleg azonos időben), hogy széppé és okossá aludd magad, a folyamatosság és az időbeosztás megkönnyíti nemcsak az elalvást, hanem a felkelést is.
    Tipp: képzeled el a tökéletes alvást és valósítsd meg.
  3. Tedd alkalmassá a környezeted az alvásra (lsd. lejjebb, összeszedtem mire érdemes figyelni).
    Tipp: életed egyharmadát ágyban töltöd, ezért nem szabad kompromisszumokat kötni
  4. Használd a technológiát, de csak és kizárólag az alvásért! Mindet kapcsold ki vagy száműzd.
    Tipp: vannak olyan applikációk, melyek segítik, hogy még jobban aludj és figyeli mikor ébredj.
  5. Lefekvés előtt (vagy folyamatosan, munka végén, egyéb tevékenységek után) érdemes lezárni a napodat, összeírni a másnapi feladatokat, rendszerezni, előkészíteni és kikészíteni, amire szükséged lesz. jobb, mint éjszaka felriadni, hogy elfelejtettél valamit.
    Tipp: ha van kész listád, gyorsabban tudod elvégezni, kb. 10-15 perc szükséges hozzá.
  6. Ezután már önfeledt családi programként, lehet beszélgetni a párunkkal vagy közös meseolvasási partit tartani (egy kitalált történet, az mindig izgalmasabb és még gyógyítani is lehet vele a problémákat).
    Tipp: minimum 30 percet szánj rá.
  7. Jöhetsz Te is, vagyis az énidőd, olvashatsz, naplóba leírhatod azokat az események, melyek meghatározták a napodat, de lehet kifejezetten öröm naplót is vezetni.
    Tipp: minimum 30 percet szánj magadra is, itt igazán álmodozhatsz.
  8. Végül elalvás előtt érdemes szép dolgokra gondolni, álmodozni, így már a lehető legtöbb segítséget megadtad az agynak, hogy támogassa az alvásodat.
    Tipp: meditálj és hamarosan kb. 5 perc is elég lesz.

Amire érdemes még figyelni:

  • jó minőségű matrac és párna (tudod életed egyharmadát töltöd velük),
  • megfelelően kialakított környezet (pl. ergonomikus élettér, sötétítő, szellőzés, alacsony hőmérséklet…),
  • minél kevesebb elektronikus kütyü, igen tedd a telefonodat is repülő üzemmódra!
  • figyelj a folyadékfogyasztásodra, mert éjszaka aludni kell és nem kijárni a mosdóba,
  • 6 óra után nem javasolt koffein tartalmú italokat inni (kávé, tea…) és nehéz ételeket enni, illetve alkoholt fogyasztani (persze van, akit ez álmosít el),
  • sok esetben csak este van idő stressz levezető mozgásra, de utána akkor fokozottabban kell figyelni a lecsendesítő időszakra,
  • különböző kiegészítő praktikák: fürdés, illóolajok, nyugtató teák, lágy, halk zene, olvasás, beszélgetés, szemmaszk…
  • mindenképpen 12 előtt (értsd éjfél), kell elaludni,
  • saját magad programozása is segít – igenis meg kell magaddal beszélni, hogyha reggel 6-kor kell kelned, akkor bizony 10.30-kor aludni kell, ahhoz, hogy legalább 7,5 órát aludj, ami már az optimális kategória!

Időnként mindenkinek van kisebb-nagyobb alvásproblémája, de a krónikus alvászavar is rengeteg ember életét keseríti meg. Kutatások azt mutatják, hogy nem csak az alvás mennyisége, hanem a minősége is számít.

Az alváshiány vagy az alvászavar következményekkel járhatnak, mint például az álmosság, fáradtság vagy a hangulatingadozás. Nem vagyunk egyformák, így más tünetek vagy problémák is jelentkezhet, és legtöbb esetben nem tudatosul, hogy mi okozza. Hatással lehet a kognitív képességekre, felboríthatja a hormonháztartás működését, és növelheti a szív- és érrendszeri, vagy az emésztőszervi megbetegedések kockázatát is.

 

Változtass, hogy változhass!

 

biro-andreaBíró Andrea
Produktivitás / egyensúly / stressz szakértő

 

 

képforrás: Pinterest

By | 2017-06-16T14:44:32+00:00 november 4th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!