“ÉN IS NYEREK ÉS TE IS NYERSZ” helyzet kialakítása a munkahelyen

//“ÉN IS NYEREK ÉS TE IS NYERSZ” helyzet kialakítása a munkahelyen

“ÉN IS NYEREK ÉS TE IS NYERSZ” helyzet kialakítása a munkahelyen

Sokszor azt tapasztalom, hogy hajlamosak vagyunk a rajtunk kívül állóakat hibáztatni, főnökünket, kollégáinkat, azért mert nekünk rossz és befeszülünk, fintorgunk, beszólunk, szemeinket forgatjuk, “sorstársakat” keresünk, felbujtunk, avagy még rosszabb esetben felmondunk, ahelyett, hogy ránéznénk mi is az pontosan, ami az elégedetlenséget szüli bennünk?

Miért is nem próbálunk meg tenni ellene? Miért gondoljuk azt, hogy nem vagyunk fontosak?

Motivációnk fenntartása és ennek figyelése elsősorban a saját kezünkben van. Ez felelősséggel jár. Felelősséggel saját magunk iránt, hiszen senki sem ismer minket annyira, mint mi saját magunkat. Ha jobban belegondolunk ez ijesztő is lehet, olyannyira, hogy a könnyebb utat választjuk, azt, ami a legkevesebb önismereti feladattal jár, azaz a másikat hibáztatjuk és egyik munkahelyről megyünk a másikra. De mi változna akkor, ha megnéznénk, mit tartogat nekünk a helyzet itt és most, ha szembe néznénk az elégedetlenkedéssel?

Hogyan is kezdjünk neki?

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket, majd lépjünk a tettek mezejére.

  1. Mi az, amit el szeretnék érni a munkámmal?
  2. Mit ad nekem a munkám?
  3. Mi a személyes célkitűzésem?
  4. A munkám által elérhető cél megegyezik a saját célkitűzésemmel?
  5. Nézz rá erősségeidre, vedd számba a sikereidet? Miért vagy te értékes munkavállaló?
  6. Mi az, amit fejlesztenél magadban, hogy elérd célodat a munkádban?
  7. Kezdeményezz beszélgetést a főnököddel, melynek célja, hogy beavasd őt, mit tapasztalsz magaddal kapcsolatban, mit érzel, mi az, amiben sikeres tudnál lenni, és mi az aminek a fejlesztésében segítséget kérsz.
  8. Kérj támogatást ahhoz, hogy olyan feladatot végezz, amiben jól érzed magad és a célod irányában szolgál téged.

Mindezek által ő is nyer, mert hosszútávon egy sikeres kollégát kap, s te is nyersz mert jobban érzed magad, motivált vagy a munkádban.

Muszáj hangsúlyozni, hogy saját felelősségünk van abban, hogy figyeljük magunkat, mik azok a tevékenységek, amiket szeretünk csinálni, feltöltenek, örömet jelentenek és tegyünk lépéseket azért, hogy ezekben a feladatokban legyen részünk. Ha személyes fejlődésünket szolgáló igényeink meghallgatásra és támogatásra találnak az adott munkahelyen, a számunkra legmegfelelőbb helyen dolgozunk.

Dina

Illés Diána

karrier coach

By | 2017-06-16T14:44:34+00:00 február 19th, 2016|Tudatos életmód|0 Comments

Szerző:

Az Énidő az önmagadra szentelt idő, ezek az írások és videók pedig lehetséges inspiráció Neked! Én alkotásként élem meg az Énidő üzeneteinek átadását, formába öntését, tapasztalataim gyűjtését. Olyan, számomra hiteles szakértőket mutatok be, akiktől én is tanultam és tanulok a mai napig is. Tartozz a közösségünkhöz és találd meg a saját utadat, a saját Énidődet!